Rugpijn: oorzaken en management
- Larson De Neve
- 18 feb
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 21 mrt
Onderverdeling van rugpijn
Rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden treft. Het kan worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren, zoals overbelasting, letsel of onderliggende medische aandoeningen. Hoewel rugpijn vervelend en slopend kan zijn, zijn er veel effectieve behandelingen beschikbaar.
Het is belangrijk om een onderscheid te maken tussen specifieke en aspecifieke rugpijn. Simpelweg betekent specifiek dat er een structuur of aandoening gevonden kan worden die de oorzaak is van de rugpijn. Aspecifiek betekent dat er geen duidelijke structuur of aandoening gevonden kan worden die aan de oorsprong van je klachten ligt. Dit is het geval bij 9 op de 10 mensen met rugpijn. Dit is spijtig voor jou als hulpvrager die wilt weten wat er precies aan de hand is, maar ook goed nieuws, omdat de letsels in deze groep over het algemeen minder ernstig zijn dan die in de groep met specifieke rugpijn.
Oorzaken van rugpijn
Aspecifieke rugpijn kan worden veroorzaakt door een groot aantal factoren. Soms is de oorzaak een plotselinge overbelasting, bijvoorbeeld door iets op te tillen dat te zwaar was. Soms komt de rugpijn geleidelijk op, en is er geen enkele beweging of activiteit die we kunnen aanduiden als beginpunt van de klachten. Ook hier kan het gaan om een overbelasting van de rug, maar dan een belasting die over een langere periode zijn impact heeft kunnen uitoefenen. Dit komt vooral voor bij banen waarbij je zwaar of eenzijdig belast wordt.
Het is belangrijk bij deze vormen van rugpijn om eerst een evenwicht te vinden tussen belasting en belastbaarheid en om daarna de belastbaarheid te vergroten, waardoor je de belasting die je eerst niet aankon, nu wel aankunt. Dit is waar ik je bij kan helpen.
Daarnaast hebben we ook specifieke rugpijn die door een bepaalde aandoening wordt veroorzaakt. Hieronder vallen bijvoorbeeld de ziekte van Bechterew, herniaās met uitval en wervelinzakkingen. Bij deze aandoeningen zal er eerst een behandeling worden uitgewerkt met de arts, voordat je naar de kinesist wordt doorgestuurd. Dit kan op basis van medicatie of een operatie zijn.

Management van rugpijn
Als je last hebt van rugpijn die zeer intens is of niet overgaat, is de eerste stap een afspraak bij de huisarts. Indien er een vermoeden is van een specifieke aandoening, kan de huisarts je doorsturen voor verder onderzoek of bepaalde medicatie voorschrijven. Als er niet meteen een ernstige aandoening als oorzaak voor je klacht wordt vermoed, kan je doorgestuurd worden naar een kinesist. Deze zal je uitgebreid vragen stellen over je klachten en hoe deze invloed hebben op jouw leven (anamnese), om daarna over te gaan naar een lichamelijk onderzoek. Op basis van de informatie uit de anamnese en het onderzoek wordt er specifiek voor jou een behandeling geformuleerd. De kinesist is jouw coach die je helpt om van je pijn af te komen en weer de dingen te doen die je waardevol vindt in je leven.
Comentarios